• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

МОСТ МЕЖДУ НАСТОЯЩЕТО И МИНАЛОТО В ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

31.01.2019 г.

За четвърти пореден път Националният военноисторически музей даде старт на своята културна програма с изложбата „Памет за бъдещето“, която представя ценните артефакти, свързани с българската история, и получени като дарения през 2018 г.

Директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова откри изложбата, изказвайки благодарност към всички дарители и подчертавайки приноса им към обогатяването на големия разказ за военната ни история с думите: „Разделяйки се с частиците от своето лично и семейно наследство Вие ни давате възможност да направим по-достоверен и по-истински прочита на българската история“.

Значението на дарителския жест намери още едно измерение и в поставянето на началото на съвместна кампания на Националния военноисторически музей и Сухопътните войски, която има за цел да насърчи дарителството в Българската армия и „да се съхрани нейната памет за бъдещите поколения“, както сподели в своето слово заместник-началник Щаба на Сухопътни войски полк. Стоян Стоянов. Първият дарител станал част от инициативата – Ивелин Инджов, с нескрито вълнение се раздели със свои вещи с емоционална стойност от трите мисии, в които е участвал в Косово и Афганистан.

На откриването присъстваха десетки наследници на емблематични и непознати за българската история личности, на участници във войните, водени от България, представители на военни формирования в страната, любители на военната история, гости и приятели на Музея.

Всички дарители получиха специални грамоти и билет за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.

Изложбата може да бъде видяна до 24 февруари 2019 г.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com