• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ФОТОИЗЛОЖБА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД 15-АТА ГОДИШНИНА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО

20.03.2019 г.

На 20 март в Народното събрание беше открита изложбата „България в НАТО през погледа на Българската армия“, реализирана от Националния военноисторически музей по инициатива на Комисията по отбрана.

Председателят на Парламента г-жа Цвета Караянчева и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов изтъкнаха водещата роля на Българската армия в процеса на интеграция към структурите на Алианса. Те подчертаха своята увереност, че избраните моменти, представени в изложбата, ще покажат професионализма на военнослужещите и тяхната роля в състава на Северноатлантическия пакт.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова благодари за поканата НВИМ да гостува в Парламента по повод 15-ата годишнина от ратификацията на договора за членство на България в Алианса. „За тези години повече от 12 000 български военнослужещи са участвали в мисии, операции и дейности под егидата на НАТО. Техният поглед за това какво се случва през този период е много важен за хора като нас, за които музеят е един жив организъм, и затова избрахме да представим точно тяхната гледна точка“ изтъкна тя.

Изложбата „България в НАТО през погледа на Българската армия“ представя живота на редовия войник по време на мисии, операции и учения в рамките НАТО. Фотографиите, запечатали моменти от мисиите в Босна и Херцеговина, Косово, Афганистан и Ирак, от обученията по военните полигони, както и от участията в бежански лагери са не само документален прочит на събитията, но и емоционален разказ на участниците в тях.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com