• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ ПРОВОКИРА ВАРНЕНСКАТА ПУБЛИКА

20.08.2019 г.

На 20 август в Парк-музей на бойната дружба – 1444 „Владислав Варненчик“ бе открита гостуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, подготвена от екип на Националния военноисторически музей (НВИМ).

„Целта е да се противопоставим на стандартния консервативен подход към музейния разказ“, сподели при откриването директорът на Парк-музей „Владислав Варненчик“ Марин Костов, подчертавайки, че в изложбата само 9 експоната запознават публиката с множество любопитни истории. Представена по атрактивен начин чрез различни дигитални технологии, изложбата дава възможност посетителят сам да интерпретира видяното.

„Това е една изложба, която разкрива трансформацията на съвременния музей, така че да отговори на очакванията на модерния човек“, изтъкна Славея Сурчева – част от авторския екип на НВИМ. Тя подчерта, че част от експонатите и техните истории са провокация към посетителите и предизвикват всеки един от тях да открои важното за себе си съобразно опита и гледната си точка.

На откриването присъстваха командирът на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-кметът на Варна – Коста Базитов, представители на общинската и държавната администрация в града, областната дирекция на МВР, военни, директори на културни институции и музеи, гости и приятели.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е съвместен проект на Националния военноисторически музей в партньорство с РИМ – Велико Търново и Българската национална филмотека и може да бъде разгледана в Парк-музей „Владислав Варненчик“ до 8 септември, а от 19 септември тя ще бъде експонирана в Националния военноисторически музей в София


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com