• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

„МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ – ИЗЛОЖБА ЗА ХОРАТА, КОИТО НЕ СА СЕ СТРАХУВАЛИ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ, ДА МЕЧТАЯТ, ДА ВЪРВЯТ СРЕЩУ БУРИТЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЦЕНАТА

19.09.2019 г.

Днес, 19 септември, в Националния военноисторически музей (НВИМ) беше открита за софийската публика изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. „Най-накрая тази изложба стъпи на софийска земя след нейното успешно шествие през три български града – Пловдив, Търново и Варна. Радваме се, че я откриваме в навечерието на Независимостта, защото тя кореспондира с идеите за свободата и независимостта, с възможността всеки един от нас да направи своите избори в живота свободно и независимо от догмите, предразсъдъците, от това което знае и го ограничава“, каза при откриването на изложбата директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова.

Доц. Пенкова подчерта, че за изложбата не може да се разказва, че тя трябва да бъде видяна. „Тя ще ви накара да научите, да усетите и да помечтаете, защото това е изложба за хората, които не са се страхували да бъдат свободни, не са се страхували да мечтаят, не са се страхували да вървят срещу бурите, независимо от цената“, допълни още директорът на музея. В заключение тя сподели, че това е изложба, която с нетрадиционния си подход към историята провокира, с изненадващия си музеен разказ преобръща представите за музея като място, в което от много експонати, разказващи обикновено националния наратив на историята, с малко експонати разказва много съдържание.

Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов поздрави ръководството на музея и целия екип, работил за откриването на изложбата в навечерието на Независимостта на България и благодари за неуморния труд по издирването на военни експонати, свързани с нашата история и обогатяването фонда на музея.

На откриването присъстваха още представители на културни институции и музеи, жители и гости на столицата.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Тя се представя в градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com