• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „ПРОТИВОСТОЯНИЯ“ ВЪВ ВИЕНА

02.10.2019 г.

Националният военноисторически музей откри изложба с произведения на военни художници в галерията на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Творбите, създадени по време на Първата световна война, противостоят на ужаса от конфликта и пресъздават човешкия порив към съхранение на живота и търсене на красивото.

„Преди 5 години започнахме инициатива да представим художествения прочит на участието на България в Първата световна война. Тогава, когато отбелязвахме 100-годишнината от включването на нашата държава в конфликта, представихме грозното лице на войната“, това каза директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че изложбата „Противостояния“ показва друг поглед към световния конфликт, в който безсмъртието и трагедията са заменени от огрени от слънце пейзажи, излъчващи тревожно спокойствие. Изобразяването на животворящата природа и възстановения ритъм на ежедневието е начинът на военните художници да заявят, че войната най-силно противоречи на живота.

Директорът на културния институт проф. Румяна Конева приветства гостите на събитието и благодари на Националния военноисторически музей за дългогодишното сътрудничество и възможността българската общност във Виена и австрийската публика да се докоснат до тези произведения на изкуството.

Изложбата „Противостояния“ може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до 28 октомври.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com