• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

НОВИНИ

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

01.11.2019 г.

Екипът на Националния военноисторически музей ви поздравява с един от най-светлите, значими и български празници – Деня на народните будители. Празник, най-силно свързан с дълбоките корени на българската духовност, националната идентичност, народната съвест и мъдрост. Празник на будителите, които превръщат словото и книжовността в най-мощното оръжие, а споменът от славното ни минало в идеал, упование и надежда на цял един народ.

На този ден всички ние се прекланяме пред просветителите и книжовниците – творците и пазителите на българската духовна и културна традиция, пред възродителите на нашия национален дух, революционерите и радетелите за свободата и вярата на българите, възкресителите на историческото ни минало и бранителите на националните ни светини, съхранили ни като народ през вековете.

С делата си будителите на България са вдъхновявали, вдъхвали са на народа ни вяра и сили, опазвали са чисти възрожденските идеали. Благодарение на голямото духовно и културно наследство, което са ни оставили, ние не само сме съхранили своята националност и принадлежност, но и имаме самочувствието на велик народ със славна история.

Днес, повече от всякога, е нужно да помним заветите им, да поддържаме огъня на духовния подем и стремежа към овладяване на знанието, да пазим националните ценности и да отстояваме свободата си непреклонно като предците ни. Защото те – будителите, са имали вярата и желанието да видят народа си грамотен, образован и осъзнат, готов за паметни дела – събуден и освободен.

Нека държим будно народното самосъзнание, да продължим да надграждаме духовното богатство на нацията и да обогатяваме нашата култура. Да не забравяме и да съхраняваме достойно завещаното ни през вековете, с осъзнатост за уроците от миналото, отговорно да го предадем на идните поколения. Ако и днес заставаме зад толкова значими каузи, ценности и идеали, то ние ще сме изпълнили моралния си дълг и ще бъдем горди наследници на културно-историческото богатство и традициите на цял един народ.

Вярваме в съвременните будители на България, а и във всички онези, които всеки ден ни вдъхновяват и учат, даряват ни със слово и култура, вярваме в хората с отворени умове и сърца.

Благодарни сме за благословението да имаме народните будители от миналото и будителите край нас днес!

Да почитаме будителите, да ги следваме и помним и най-вече самите ние да бъдем будни и будещи!

Честит празник!


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com