• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2019

ЗАВЛАДЯВАЩ ПРОЧИТ НА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДРАМАТИЧНИТЕ ДНИ ОТ БИТИЕТО НА СОФИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

14.11.2019 г.

Въздействащо и емоционално, така определиха посетителите пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ в Националния военноисторически музей.

ПРОСТРАНСТВО ЗА ИЗЖИВЯВАНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ БЕЛЕЗИТЕ НА ВОЙНАТА

11.11.2019 г.

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

С ВОЕНЕН РИТУАЛ, ИЗЛОЖБА И МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА 575 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ ВАРНА

10.11.2019 г.

С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, отбеляза 575-тата годишнина от Битката при Варна.

С ПАНИХИДА И ВОЕННИ ПОЧЕСТИ НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА БЕШЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО БЪЛГАРСКИ ВОИНИ

04.11.2019 г.

С панихида и военни почести на Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница беше почетена паметта на героите, загинали за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

01.11.2019 г.

Екипът на Националния военноисторически музей ви поздравява с един от най-светлите, значими и български празници – Деня на народните будители. Празник, най-силно свързан с дълбоките корени на българската духовност, националната идентичност, народната съвест и мъдрост. Празник на будителите, които превръщат словото и книжовността в най-мощното оръжие, а споменът от славното ни минало в идеал, упование и надежда на цял един народ.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „ПРОТИВОСТОЯНИЯ“ ВЪВ ВИЕНА

02.10.2019 г.

Националният военноисторически музей откри изложба с произведения на военни художници в галерията на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Творбите, създадени по време на Първата световна война, противостоят на ужаса от конфликта и пресъздават човешкия порив към съхранение на живота и търсене на красивото.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ПОРЕДНА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВИЕНА

26.09.2019 г.

На 1 октомври (вторник) от 18.30 часа в галерията на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Противостояния“.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

22.09.2019 г.

На 22 септември 1908 г. се осъществява копнежът на цял един народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава.

„МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ – ИЗЛОЖБА ЗА ХОРАТА, КОИТО НЕ СА СЕ СТРАХУВАЛИ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ, ДА МЕЧТАЯТ, ДА ВЪРВЯТ СРЕЩУ БУРИТЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЦЕНАТА

19.09.2019 г.

Днес, 19 септември, в Националния военноисторически музей (НВИМ) беше открита за софийската публика изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. „Най-накрая тази изложба стъпи на софийска земя след нейното успешно шествие през три български града – Пловдив, Търново и Варна.

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ С ИЗНЕНАДВАЩ ФИНАЛ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

16.09.2019 г.

Националният военноисторически музей (НВИМ), в партньорство с Регионален исторически музей – Велико Търново и Българска национална филмотека, представя пътуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ и на софийската публика на 19 септември (четвъртък) от 17.00 ч. на ул. „Черковна“ 92 в София.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

16.09.2019 г.

Националният военноисторически музей поздравява всички ученици, учители и родители с началото на новата учебна година и им желае здраве, съзидателна енергия и творческо вдъхновение!

В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТВОРИ ВРАТИ НОВА ИЗЛОЖБА

30.08.2019 г.

Многобройна публика – посланици, военни аташета, представители на дипломатически мисии у нас и на научните среди, полската общност в София и др., изпълни пространството на новата изложба в Националния военноисторически музей „Борба и страдание“, посветена на 80-годишнината от избухването на Втората световна война. Тя се организира в сътрудничество между Посолството на Република Полша, Музея на Втората световна война в Гданск, Полския културен институт и Националния военноисторически музей.

ИЗЛОЖБА НА МУЗЕЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В ГДАНСК ГОСТУВА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

27.08.2019 г.

На 29 август (четвъртък) от 18.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита документалната изложба „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“. Тя е подготвена от Музея на Втората световна война в Гданск, Полша.

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ ПРОВОКИРА ВАРНЕНСКАТА ПУБЛИКА

20.08.2019 г.

На 20 август в Парк-музей на бойната дружба – 1444 „Владислав Варненчик“ бе открита гостуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, подготвена от екип на Националния военноисторически музей (НВИМ).

ИЗНЕНАДВАЩИ ЕКСПОНАТИ И ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ В ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“

14.08.2019 г.

На 20 август (вторник) от 11.00 часа в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ на бул. бул. „Янош Хуняди“ № 55 във Варна ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“.

ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“ ВЕЧЕ ЧАСТ ОТ КУЛТУРНАТА ПРОГРАМА НА СТАРАТА СТОЛИЦА

24.07.2019 г.

На 24 юли в Музей „Нова и най-нова история“ във Велико Търново беше открита изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. В присъствието на представители на музейната гилдия, жители и гости на старопрестолния град зам.-директорът на Националния военноисторически музей Калина Хинкова изтъкна, че това е една нестандартна изложба, която разчупва стереотипите и излиза от клишето на стандартното и понякога монотонно представяне на културно-историческото наследство.

ИЗНЕНАДВАЩИ ЕКСПОНАТИ И ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ В ИЗЛОЖБАТА „МУЗЕЯТ – НЕОЧАКВАН, ОТВОРЕН, СПОДЕЛЕН“

22.07.2019 г.

На 24 юли (сряда) от 17.30 часа в Музей „Нова и най-нова история“ на пл. „Съединение“ 1 във Велико Търново ще бъде открита изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. Тя е реализирана от екип на Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – Велико Търново, и ще бъде отворена за посещение до 10 август.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 85 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

22.07.2019 г.

Съвместната изложба „Строителите на Паметника на Свободата“, в която участва Националният военноисторически музей (НВИМ), ще бъде открита на 23 юли (вторник) 2019 г. от 18.00 часа в Художествената галерия в Казанлък.

182 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

18.07.2019 г.

„Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“

103 ГОДИНИ НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.07.2019 г.

На 4 юли Националният военноисторически музей – пазител на вълнуващия разказ за българската и европейската военна история, навършва 103 години. За своето съществуване НВИМ изминава дълъг път, за да се превърне днес в съвременен музеен комплекс, залагащ на интерактивността, новите технологии и диалога с публиката, в културно средище и притегателен център за модерния човек.

ДЕНЯТ НА БАЩАТА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПРАЗНИК НА УСМИВКИТЕ, ДЕТСКИЯ СМЯХ И ИГРИТЕ

07.06.2019 г.

На 15 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето. За осма поредна година в началото на лятната ваканция с малчуганите и техните родители празнуваме усмивките, увлекателните игри и новите знания, придобити с веселие.

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

02.06.2019 г.

Днес отдаваме заслужената почит пред паметта и делото на поета и революционер Христо Ботев и на всички български герои, дали живота си за свободата и независимостта на България.

ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТЕТО!

01.06.2019 г.

Националният военноисторически музей честити празника на всички свои малки приятели и им желае здраво, безгрижно и слънчево детство, изпълнено със смях и радостни моменти, за които ще допринесем и ние.

С ИЗНЕНАДВАЩИ ЕКСПОНАТИ, ДОЗА ПРОВОКАЦИЯ И НЕТИПИЧНА ЛОКАЦИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ '2019

23.05.2019 г.

На 30 май (четвъртък) от 17.00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. „Освобождение“ № 76, ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“.

МИСТЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПО ПОВОД ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

13.05.2019 г.

С интересна програма и вход свободен Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската „Нощ на музеите“ на 18 май (събота) 2019 г. Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата изложба „На борда на флотската история“ ще бъде безплатен от 18.00 до 23.00 ч.

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ И ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ ЗА 6 МАЙ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

25.04.2019 г.

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

С ИЗЛОЖБА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 140-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

09.04.2019 г.

На 9 април беше открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Събитието е част от програмата на научна конференция на тема „Ролята на Военноморските сили на Република България в защита на националните интереси“, чийто домакин е Националният военноисторически музей.

ИЗЛОЖБА И КОНФЕРЕНЦИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПО ПОВОД 140-АТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

04.04.2019 г.

На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

НОВА СЕМЕЙНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

26.03.2019 г.

Кои са едни от най-верните приятели на фронта? А кои са най-бързите пощальони по време на война? Могат ли кучетата да бъдат санитари и имат ли място камилите в армията? Отговорите на тези и други любопитни въпроси дава най-новата образователна програма на Националния военноисторически музей – „Животните на фронта“.

ФОТОИЗЛОЖБА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД 15-АТА ГОДИШНИНА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО

20.03.2019 г.

На 20 март в Народното събрание беше открита изложбата „България в НАТО през погледа на Българската армия“, реализирана от Националния военноисторически музей по инициатива на Комисията по отбрана.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ ЛИЧНИЯ ПЕЧАТ НА ГРАФ ИГНАТИЕВ

02.03.2019 г.

В навечерието на 141-вата годишнина от Освобождението на България Националният военноисторически музей получи личния печат на граф Николай Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор.

НА 3 МАРТ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ СИМВОЛИТЕ НА СВОБОДАТА

25.02.2019 г.

С Ден на отворени врати и специален показ на експонати – символ на извоюваната свобода, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 3 март. По традиция в празничния ден Музеят ще работи от 10 до 17 часа с вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

ЦЕННИ АРТЕФАКТИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ В БУРГАС

21.02.2019 г.

Изложбата на Националния военноисторически музей „Оръжието на свободата“ ще бъде открита на 1 март (петък) от 18.00 ч. в Културен център „Морско казино“, Бургас. Тя представя личното оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България, както и картини, отразяващи епизоди от Руско-турската война.

ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ РАЗКАЗВА ЗА ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

11.02.2019 г.

Националният военноисторически музей ще отбележи годишнината от обесването на Левски с безплатна семейна образователна програма, посветена на делото на Апостола. Тя ще може да бъде посетена на 17 февруари (неделя) от 10.30 и 14.00 ч.

МОСТ МЕЖДУ НАСТОЯЩЕТО И МИНАЛОТО В ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

31.01.2019 г.

За четвърти пореден път Националният военноисторически музей даде старт на своята културна програма с изложбата „Памет за бъдещето“, която представя ценните артефакти, свързани с българската история, и получени като дарения през 2018 г.

ПАМЕТТА ЗА МИНАЛОТО ОЖИВЯВА В ДАРИТЕЛСКА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

28.01.2019 г.

На 31 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“, № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които създаваме разказа за нашето минало.

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com