• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2018

ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В НАЙ-НОВАТА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

12.12.2018 г.

Деца влязоха в ролята на екскурзоводи и официално дадоха старт на най-новата изложба на Националния военноисторически музей – „Българската армия. Приказки за деца“.

ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА КОНФЛИКТИТЕ И РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ КАТО СОЦИАЛНИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ – ФОКУС НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ В НВИМ

12.12.2018 г.

В рамките на два дни в Националния военноисторически музей се проведе международна научна конференция „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“.

ДЕЦА РАЗКАЗВАТ ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В НАЙ-НОВАТА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

07.12.2018 г.

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12 декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ В ОБЩЕСТВОТО

06.12.2018 г.

На 11 и 12 декември 2018 г. (вторник и сряда) в Националния военноисторически музей на ул. Черковна 92 в София ще се проведе международна конференция на тема „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОМАКИН НА ВРЪЧВАНЕТО НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ МУЗЕИ“

30.11.2018 г.

На официална церемония в Националния военноисторически музей бяха раздадени за втори път годишните награди на Сдружение „Български музеи“, които отличават музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната през предходната година.

В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ЩЕ БЪДАТ ВРЪЧЕНИ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС КЪМ СЪХРАНЯВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

27.11.2018 г.

На 30 ноември (петък) от 17.00 часа на официална церемония в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъдат връчени наградите на Сдружение „Български музеи“, които отличават музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни през предходната година.

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ МУЗЕЯТ НА АВИАЦИЯТА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ПЛОВДИВ

22.11.2018 г.

На свое заседание на 21 ноември Правителството на Република България прие Решение за одобряване на преместването от Крумово в гр. Пловдив на Музея на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, като средствата за това ще бъдат осигурени в рамките на следващите бюджетни процедури.

С ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВАРШАВА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

09.11.2018 г.

На 8 ноември в Българския културен институт във Варшава бе открита изложбата „Малкият човек в Голямата война“, с която Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С УЧАСТИЕ В ИЗЛОЖБА ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

07.11.2018 г.

Съвместната изложба „100 години от края на Първата световна война“, в която участва Националният военноисторически музей (НВИМ), ще бъде открита на 12 ноември (понеделник) 2018 г. от 17.00 часа в Регионален исторически музей – Враца.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ „МАЛКИЯТ ЧОВЕК В ГОЛЯМАТА ВОЙНА“ ПРЕД ПОЛСКА ПУБЛИКА

05.11.2018 г.

На 8 ноември (четвъртък), от 18.00 часа в Българския културен институт във Варшава, Полша ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Малкият човек в Голямата война“.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

03.11.2018 г.

На Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница беше отслужена панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

01.11.2018 г.

На 1-ви ноември не само си спомняме, но и отдаваме заслужената почит и уважение към народните будители, чието паметно дело успя да съхрани духовните ценности на българската нация през вековете.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА ОТ МУЗЕЕН ФОРУМ

26.10.2018 г.

За втори път Националният военноисторически музей (НВИМ) получава най-голямата награда на Министерството на културата в конкурса на Панаира на музейните изложби, който се проведе от 24 до 26 октомври в Русе.

С ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 110-АТА ГОДИШНИНА ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА

19.09.2018 г.

В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция обявява вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните си изложби.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „КОГАТО (НЕ) ЗАГЪРБВАМЕ КОНФЛИКТИТЕ: РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ“

18.09.2018 г.

На 11 и 12 декемеври 2018 г. в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се състои международната конференция „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“, която цели да събере специалисти, работещи по темите, обвързани с музейната интерпретация на наследството от конфликти.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

17.09.2018 г.

Националният военноисторически музей поздравява всички ученици, учители и родители с началото на новата учебна година. На първия учебен ден всички ние се прекланяме пред духовното огнище на българина – училището, което винаги е било символ на иновативния дух и източник на мъдрост, сила и авторитет.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С УЧАСТИЕ НА СВЕТОВЕН ПРЕСТИЖЕН ФОРУМ

07.09.2018 г.

Директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) доц. д-р Соня Пенкова и директорът на дирекция „Музеен маркетинг, връзки с обществеността и международна дейност“ Деяна Костова взеха участие в Световния форум на музеите на бойните полета.

ПОСЛАНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ – ВЕЧЕ ЧАСТ ОТ ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.08.2018 г.

Посланията на европейските лидери от неформалната им вечеря по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз са вече част от изложбата „Враг/Приятел“ на Националния военноисторически музей.

С ИЗЛОЖБА ЗА СПАСЕНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА НВИМ ОТБЕЛЯЗВА 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

18.07.2018 г.

В навечерието на 140-ата годишнина от създаването на Българската армия министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри изложбата на Националния военноисторически музей „Спасените бойни знамена на Българската армия“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ СПАСЕНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

13.07.2018 г.

На 18 юли (сряда), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на две значими годишнини – 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

НОЩ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ, КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 102-РАТА ГОДИШНИНА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

28.06.2018 г.

На 4 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва своята 102-ра годишнина. По случай празника работното време на музея ще е от 17.00 до 23.00 часа, като входът ще бъде свободен както за постоянната хронологична експозиция и за временните си изложби, така и за колекционните зали, в които са представени богатите и изключително любопитни и ценни колекции оръжие, униформи и отличия.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ СРЕДЕЦ С ИЗЛОЖБАТА „БАЛКАНСКИ ПЕЙЗАЖИ“

28.06.2018 г.

От 4 до 13 юли в галерия „Средец“ на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 в София ще бъде представена изложбата на Националния военноисторически музей „Балкански пейзажи“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОМАКИН НА КРЪГЛА МАСА, ОРГАНИЗИРАНА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ НА ИКОМ

18.06.2018 г.

На 18 юни Националният военноисторически музей бе домакин на кръгла маса, организирана от Българския национален комитет на Международният съвет на музеите (ИКОМ).

ДЕН НА БАЩАТА – НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЕТСКИ ПРАЗНИК В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

12.06.2018 г.

На 16 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето.

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

02.06.2018 г.

Днес отдаваме заслужена почит пред паметта и делото на поета и революционер Христо Ботев и саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата и независимостта на България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДЕЦА!

01.06.2018 г.

Националният военноисторически музей честити празника на всички свои малки приятели и им желае весело и безгрижно детство, изпълнено със смях и радостни моменти, за които ще допринесем и ние.

ОСТАНКИТЕ ОТ САМОЛЕТ МЕСЕРШМИТ 109 Г6 СА ВЕЧЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

21.05.2018 г.

Останките от самолет Месершмит 109 Г6, намерени в землището на село Марица, бяха предадени на Националния военноисторически музей (НВИМ) съгласно заповед на министъра на отбраната.

УЧЕНИЦИ СЪЗДАДОХА ВИРТУАЛНА ИНТЕРАКТИВНА ИЗЛОЖБА „МОИТЕ ПРЕДЦИ НА ВОЙНА“

21.05.2018 г.

В Нощта на музеите – 19 май 2018 г., беше открита виртуалната интерактивна изложба „Моите предци на война“. Тя е създадена от ученици и екип на Националния военноисторически музей, а в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война.

С БОГАТА ПРОГРАМА И ВХОД СВОБОДЕН НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ВКЛЮЧВА В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

18.05.2018 г.

С атрактивна програма Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 19 май (събота) 2018 г.

ДОСТИГНАТ Е ДВИГАТЕЛЯТ ЗАЕДНО С ОРЪДИЕТО НА НАМЕРЕНОТО КРАЙ СЕЛО МАРИЦА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНОТО СРЕДСТВО

14.05.2018 г.

Във връзка с откритите останки от въздухоплавателно средство в землището край село Марица Националният военноисторически музей се обърна съгласно Закона за културното наследство за компетентно становище към Националния археологически институт с музей при БАН, а чрез него и към специалисти от Центъра за подводна археология и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

КАРТИНИ НА ВЕШИН ОТ ФОНДА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ В ПРАГА

11.05.2018 г.

На 10 май в Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“, която включва творби на автора от фонда на Националния военноисторически музей (НВИМ).

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ПРАГА С ПЛАТНА НА ВЕШИН

10.05.2018 г.

На 10 май, от 18.30 часа в Българския културен институт в Прага ще бъде открита изложбата „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на Националния военноисторически музей.

ВХОД СВОБОДЕН И ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ЗА 6 МАЙ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

04.05.2018 г.

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

ВХОД СВОБОДЕН ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

04.05.2018 г.

По повод 6 май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия, Националният военноисторически музей обявява безплатен вход от 6 до 13 май 2018 г. в обичайните работни дни на музея за служителите, . . .

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ВРАГ/ПРИЯТЕЛ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.05.2018 г.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри най-новата изложба на Националния военноисторически музей „Враг/Приятел“.

С ИЗЛОЖБА ЗА „ВРАГОВЕТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ“ НА БЪЛГАРИЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРОВОКИРА СВОИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

30.04.2018 г.

На 3 май (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „Враг/Приятел“. Тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия.

ХИЛЯДИ ЩУРМУВАХА ВОЕННИЯ МУЗЕЙ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

03.03.2018 г.

СЛЕД МИЛИОННИЯ НИ ФОНД НАШЕТО НАЙ-ГОЛЯМО БОГАТСТВО СТЕ ВИЕ – НАШИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ.

СПЕЦИАЛНО ЗА 3 МАРТ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ЗНАМЕНАТА НА СВОБОДАТА

02.03.2018 г.

В присъствието на министъра на обраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев беше официално открита изложбата „Знамената на Българското опълчение“, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението.

ОРИГИНАЛНИТЕ ЗНАМЕНА НА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ПРЕДСТАВЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

27.02.2018 г.

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА АПОСТОЛА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

13.02.2018 г.

По повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски – вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена на 17 и 18 февруари (събота и неделя) 2018 г. от 10.30 и от 14.00 ч. в киносалона на музея.

ВОЙНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БОРИС ДЕНЕВ – СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

06.02.2018 г.

Съвместната изложба „Фронтови етюди“ на Националния военноисторически музей и ХГ „Борис Денев“ ще бъде открита на 7 февруари 2018 г. от 18.00 ч. в сградата на галерията във Велико Търново.

ЦЕННИ ДАРЕНИЯ ПОКАЗА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В НАЙ-НОВАТА СИ ИЗЛОЖБА

25.01.2018 г.

За поредна година Националният военноисторически музей представи част от най-интересните си дарения за изминалата година в традиционната си изложба „Памет за бъдещето“. С тази инциатива се постави и началото на събитийната и изложбена дейност на музея за 2018 г.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ПОСЛЕДНИТЕ СИ ДАРЕНИЯ В ИЗЛОЖБАТА „ПАМЕТ ЗА БЪДЕЩЕТО“

22.01.2018 г.

На 25 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“, № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало.

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com