• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2018

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА РОЛЯТА НА МУЗЕИТЕ В ОБЩЕСТВОТО

06.12.2018 г.

На 11 и 12 декември 2018 г. (вторник и сряда) в Националния военноисторически музей на ул. Черковна 92 в София ще се проведе международна конференция на тема „Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите“. Събитието се организира в сътрудничество с Националния институт за музеите и публичните колекции (NIMOZ) на Полша – държава с целенасочена политика по отношение на съхраняване, интерпретиране и популяризиране на културно-историческото наследство.

В рамките на два дни ще бъде обсъдена обществената роля на музеите, интерпретиращи конфликтите, възможностите за по-широко интегриране на публиките към уроците на паметта и създаването на критично, а не едностранчиво отношение към историята предвид налагащата се глобална мобилност, технологични и социални иновации. Фокус на докладите и дискусиите ще бъде начинът за достъпно представяне и възприемане на историята и успешните практики и новаторски идеи за осъществяване на устойчиви и пълноценни връзки с музейните публики.

Сред участниците в конференцията ще бъдат зам.-директорът на Националния институт за музеите и публичните колекции на Полша Яцек Олбрихт, зам.-директорът на Музея на Втората световна война в Гданск проф. д.и.н. Гржегорж Берендт, д-р Бартоломей Бидон от Музея на полската армия, преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет, музейни специалисти от цялата страна.

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com