• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2018

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ МУЗЕЯТ НА АВИАЦИЯТА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ПЛОВДИВ

22.11.2018 г.

На свое заседание на 21 ноември Правителството на Република България прие Решение за одобряване на преместването от Крумово в гр. Пловдив на Музея на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, като средствата за това ще бъдат осигурени в рамките на следващите бюджетни процедури.

Екипът на Националния военноисторически музей изразява своята благодарност към министър-председателя г-н Бойко Борисов за поредния акт в полза на институцията и напомня, че през 2016 г. по негово настояване министърът на отбраната предостави имот в Пловдив за преместването на музея. Благодарим за ангажираността на правителството към бъдещето на българските музеи.

Изразяваме огромната си признателност и почит към тези, благодарение на чиято дългогодишна безрезервна подкрепа, усилия и отдаденост извървяхме тези трудни крачки!


Идеята за преместване на нашия филиал Музея на авиацията в Пловдив, има десетгодишна история. Тя е базирана на разбирането, че съвременните музеи не само са пазители на миналото, а институции за неговата комуникация и осмисляне, търсещи чрез социализацията на артефактите от миналото отговорите на важните въпроси днес. Условие за реализирането на това е близостта на една институция до хората, както в преносния, така и в прекия смисъл. Затова и нашите усилия за преместване на музея от поляните между Авиобаза Крумово и Летище Пловдив, където достъпът е само с влак или личен автомобил, бяха толкова големи. Не по-малко важно е това и по отношение на нашия основен приоритет – децата и учениците, които не могат да пътуват сами с влак или автомобил, и затова сме удовлетворени, че с преместването ни в рамките на града ще бъдем близо до тях.

За нас е отговорност и предизвикателство да бъдем част от културното пространство на Пловдив – град с древна история, традиции и култура, многолик, колоритен и пъстър. Вярваме, че преместването ще направи дългогодишното ни партньорство с Пловдивската община и институции още по-ползотворно и вгледано в хората.

Националният военноисторически музей е удовлетворен и от факта, че премествайки се в Пловдив ще бъде добър съсед на българските ВВС, защото отново една ограда ще ни дели с военно формирование, а базите в Крумово и Граф Игнатиево ще продължат да бъдат „на една ръка“ разстояние. Също така сме признателни за възможността да сме по-близо до частите на пловдивския гарнизон и тези, базирани на юг от Балкана, записали славни страници във военната ни история.


Какви са идеите за новия авиационен музей в Пловдив ще Ви разказваме на нашата Фейсбук страница! Следете ни, за да разберете! Питайте и давайте своите предложения, ние сме отворени да ги обсъдим!


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com