• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2018

КАРТИНИ НА ВЕШИН ОТ ФОНДА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ В ПРАГА

11.05.2018 г.

На 10 май в Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „Ярослав Вешин (1860 – 1915)“, която включва творби на автора от фонда на Националния военноисторически музей (НВИМ). На събитието присъстваха посланикът на България в Чешката република Н. Пр. Лъчезар Петков, родственици на Вешин – негови внуци и племенници, живеещи в родината му, гости от културни институции и българската общност в страната.

Н. Пр. Лъчезар Петков подчерта, че за него е изключително удоволствие да открие изложбата, защото тя е израз на усилията за засилване на културните връзки между двете държави. Той сподели, че творчеството на Вешин го връща в неговото детство, тъй като е израснал с литография на негова картина, закачена в дома на дядо му.

Директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова изтъкна, че това събитие е важна част от програмата в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и благодари на екипа на Националния военноисторически музей за възможността чешката публика да се докосне до един по-различен аспект от творчеството на автора.

„Връзката на Ярослав Вешин с Националния военноисторически музей е много дълбока не само защото е първият военен художник и неговите батални картини създават първата колекция на НВИМ, но и защото той е част от най-ранната история на Военния музей, тъй като един от възможните избори къде да се помещава е бил ателието на художника в центъра на София“, обясни доц. д-р Соня Пенкова – директор на НВИМ, и благодари на Министерството на отбраната и Министерството на културата за съдействието тази изложба да стане възможна.Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com