• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2018

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ВРАГ/ПРИЯТЕЛ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.05.2018 г.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри най-новата изложба на Националния военноисторически музей „Враг/Приятел“. Той подчерта, че се опитва да не пропуска изложби на музея, защото съвременния българин не може да гради своето бъдеще, без да познава миналото си. Министърът изтъкна, че темата за враговете и приятелите, особено в разглеждания период между Освобождението и 1944 г., е изключително благодатна за философски разсъждения, а от историческа гледна точка показва, че България има ясни цели, амбиции и идеали, на база на които търси своите партньори и създава врагове на международната сцена.

Директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова поясни, че тази изложба е поредният опит на екипа на музея да търси съвременните проекции на миналото в днешното ни битие и е своеобразна провокация към посетителите да избягат от стереотипите в мисленето и да създадат своя интерпретация на историята. „Тръгвайки от парадигмите и идеологемите на миналото, които често разглеждат ситуациите в черно и бяло, се опитахме да направим различен прочит на двуполюсното разделение между врагове и приятели. На базата на фактология и различните гледни точки екипът на музея представя своето виждане за това врагове, приятели или вечни интереси формират отношенията на международната сцена“, изтъкна доц. Пенкова. Тя благодари на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на проф. Делибалтова и нейните студенти, Фонд за опазване на историческото наследство „Цар Борис III и Царица Йоанна“ – Дворец Врана, Омега Филмс и сценариста и режисьор Светослав Овчаров, с чието съдействие е реализирана експозицията.

Изложбата „Враг/Приятел“ е осъществена по проект с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата. Тя може да бъде видяна до края на месец септември, а напълно безплатно посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да я разгледат още на 6 май, когато традиционно музеят работи с вход свободен и по случай Празника на Българската армия е подготвил специална програма.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com