• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2018

СПЕЦИАЛНО ЗА 3 МАРТ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ЗНАМЕНАТА НА СВОБОДАТА

02.03.2018 г.

В присъствието на министъра на обраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев беше официално открита изложбата „Знамената на Българското опълчение“, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението. Тя представя петте знамена, които олицетворяват вековния стремеж на българите към свобода.

„Тези знамена носят особен прочит на днешното ни усещане за Руско-турската война, те пренасят през десетилетията посланието за свободата, която се ражда на 3 март и която Българската армия отстоява по бойните полета на Мизия, Тракия, Добруджа и Македония шестдесет години след Освобождението. Под техните дипли загиват хиляди за и в името на България“, това заяви директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов напомни, че нямаме право да забравяме или премълчаваме истината за Руско-турската война, както и не бива да омаловажаваме участието на Българското опълчение. Той подчерта, че страната ни не е получила свободата си даром и тези знамена са символ на усилията и героизма на българите, благодарение на чиято кръв се ражда нашето национално освобождение и новата ни армия.

Изложбата „Знамената на Българското опълчение“ може да бъде разгледана на националния празник 3 март, когато музеят работи с вход свободен. Знамената, с изключение на Самарското, ще бъдат експонирани и достъпни за публиката до 11 март в работните дни на музея.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com