• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ОТ 27 ДО 30 ДЕКЕМВРИ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОБЯВЯВА ВХОД СВОБОДЕН ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

21.12.2015 г.

От 27 до 30 декември Националният военноисторически музей обявява вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства.

С ДЕТСКИ СМЯХ И ВЪЛНУВАЩИ ПОДАРЪЦИ ОТ ДЯДО КОЛЕДА ЗАВЪРШИ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ НА НВИМ

19.12.2015 г.

В навечерието на най-светлите празници стотици малчугани и техните родители изразиха своята съпричастност и подкрепиха децата на загиналите военнослужещи.

ДЯДО КОЛЕДА СЕ „ПРИЗЕМЯВА“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

11.12.2015 г.

С Коледeн базар „Магията на Коледа“ на 19 декември (събота) завършва благотворителната кампания на Националния военноисторически музей в полза на децата на загиналите военнослужещи и служители в Министерство на отбраната.

ВЪЗДЕЙСТВАЩ ПРОЧИТ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

10.12.2015 г.

Изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“ бе открита в Националния военноисторически музей. Иновативна, интерактивна и въздействаща – така я определиха посетителите й.

„ВОЙНАТА, В КОЯТО НЕ МОЖЕХМЕ ДА НЕ УЧАСТВАМЕ“ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С НОВ ПОГЛЕД ВЪРХУ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

07.12.2015 г.

На 10 декември (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ – САБЯ И ОТЛИЧИЯ, ПРИНАДЛЕЖАЛИ НА ЛУИ АЙЕР

12.11.2015 г.

На официална церемония в Министерството на външните работи те бяха предадени на директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова от посланика на България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СТАРТИРА КАМПАНИЯТА „МАГИЯТА НА КОЛЕДА“

10.11.2015 г.

В навечерието на най-светлите празници Националният военноисторически музей стартира благотворителната кампания „Магията на Коледа“ в подкрепа на децата на загиналите военнослужещи и служители на Министерство на отбраната.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ПАДНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

07.11.2015 г.

На Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница беше отслужена панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

ИЗЛОЖБАТА „ЗНАМЕНАТА НА ПОБЕДАТА“ БЕ ОТКРИТА В НВИМ

05.11.2015 г.

В Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Знамената на победата“, посветена на 130 годишнината от Сръбско-българската война.

„За нас е удоволствие днес да бъдем заедно. На днешния ден започват решителните сражения при Сливница, довели до прелом във войната и направили знамената от тази изложба победоносни“ заяви директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ЗНАМЕНАТА НА ПОБЕДАТА

02.11.2015 г.

На 5 ноември (четвъртък), от 11.00 часа в Националния военноисторически музей ще се открие изложбата „Знамената на победата“ от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Тя е посветена на 130-ата годишнина от най-кратката и победна война в новата българска история – Сръбско-българската.

ПОКЛОН ПРЕД НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

01.11.2015 г.

На 1 ноември честваме един от най-светлите български празници – Деня на народните будители! Този ден е повод за пореден път да си спомним за галерията от ярки образи – пазители на българската духовност и култура, за всички онези светли личности, посветили живота си на една свещена цел – да видят народа събуден и свободен.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ ЦЕННО ДАРЕНИЕ

27.10.2015 г.

Националният военноисторически музей получи като дарение документи и отличия на Густав Иванович Карлсон – механик в българската флотилия и първия водолаз в Българската армия. Връчвайки дарението на директора на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, неговият внук Валентин Йорданов Карлсон каза, че вече е спокоен за това, че с постъпването на вещите в музея е изпълнил своя семеен дълг.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТКРИ ИЗЛОЖБА В АВСТРИЯ

22.10.2015 г.

Националният военноисторически музей откри изложба с произведения на български художници, участници в Първата световна война, в галерията на „Дом Витгенщайн“ – Български културен институт в Австрия. Като „важно събитие, с което България в Австрия отбелязва годишнината от войната“ определи посланик Елена Шекерлетова изложбата.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВИЕНА

19.10.2015 г.

На 21 октомври от 19.00 часа в галерията на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще бъде открита излoжбaтa „Първата световна война в картините на българските художници“.

КНИГАТА „БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“ БЕ ПРЕДСТАВЕНА В НВИМ

15.10.2015 г.

Като уникална и изключително ценен полиграфичен продукт бе определена книгата „Българските художници в Първата световна война“ на доц. д-р Соня Пенкова на представянето на двутомника. То се състоя в залите на Националния военноисторически музей, където са експонирани картините на творците, запечатали спомена за този световен конфликт.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЪОРГАНИЗАТОР НА МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

13.10.2015 г.

Националният военноисторически музей е съорганизатор на международна научна конференция на тема: „Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея (1914 – 1915)“, която ще се проведе от 13 до 16 октомври 2015 г. във Военна академия „Георги С. Раковски“ под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА „БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“

12.10.2015 г.

На 15 октомври (четвъртък) от 18.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ № 92 ще бъде представена книгата „Българските художници в Първата световна война“. Автор на двутомника е директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова.

В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТУРИЗМА НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ БЕ ДОМАКИН НА СРЕЩА НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРОПЕРАТОРИ И ТУРИСТИЧЕСКИТЕ АГЕНТИ

27.09.2015 г.

Националният военноисторически музей бе домакин на среща на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА) в Световния ден на туризма.

ДИРЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЗЕ УЧАСТИЕ В 11-АТА РАБОТНА СРЕЩА НА МУЗЕЙНИТЕ РАБОТНИЦИ „ДОБРИ ПРАКТИКИ“

25.09.2015 г.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова взе участие в 11-ата Национална среща-семинар „Добри практики“ на тема „Съхранение и опазване на движими културни ценности. Модернизиране на музейните фондохранилища“.

1   2    3  

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com