• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

ДАРИТЕЛСКАТА АКЦИЯ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК СЕ УВЕНЧА С УСПЕХ


Фондът на НВИМ се обогати с 96 фотографии от Първата световна война, печати, много документи и книги, сред които първия устав за обучение на младите пехотинци. . .

УСПЕШЕН МЕЖДУНАРОДЕН ИЗЛОЖБЕН ПРОЕКТ


Експонатите на НВИМ, участвали в изложбата „НЕПОЗНАТИЯТ СЪЮЗНИК – БЪЛГАРИЯ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА” се завърнаха от Военноисторическия музей във Виена, където гостуваха от 24 юни 2009 г. до 21 февруари 2010 г. . .

IN MEMORIAM


В предговора си към книгата „Китка здравец“ професор Марко Семов пише за разказите на Петко Йотов, че те дават „........на незнаещия очи, на забравилите припомка, а на онзи, който мисли, . . .

НЕВИЖДАНО ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКА ДЕНЯТ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ


Уважаеми гости и приятели на НВИМ, благодарим ви, че на националния празник избрахте да усетите и съпреживеете историята на българския народ и духа на българина – воин, съзидател и родолюбец, в залите на музея. . .

ПАРК-МУЗЕЙ „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК“ И СДРУЖЕНИЕ „ЧИГОТ“ ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „ИСТОРИЧЕСКИ СРЕДНОВЕКОВНИ КОСТЮМИ“


Откриване: 11 февруари 2010 г., 16.30 часа
Настоящата изложба представя реконструкция на 17 граждански и военни средновековни костюми, . . .

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СЕДМИЯТ ТОМ НА „ГОДИШНИК НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ“


Той се роди в трудното време на икономическата криза и очакване на цялостното обновяване на музея – на сградата, парка и експозицията. Представянето му стана на 21 декември по време на традиционното годишно тържество на Българската морска камара за връчване на наградите „Св. Николай Чудотворец”. . .

НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ – ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ


В чест на националния празник 3 март Националният военноисторически музей обявява ден на отворени врати за своите посетители. Гостите ще имат уникалната възможност да видят, изнесени само за този ден, оригинала на Самарското знаме, . . .

137 ГОДИНИ ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е ЗНАМЕ НА ВСИЧКО ЧИСТО, ДЕМОКРАТИЧНО И НАПРЕДНИЧАВО В БЪЛГАРСКОТО ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ


„Каквото съм правил, в полза народу е“
За 19 февруари – деня в който България се прекланя пред личността на Апостола, Националният военноисторически музей разработи и разпространи сред училищата мултимедиен образователен продукт: "Каквото съм правил, в полза народу е". . .

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА 14 ФЕВРУАРИ – ПРАЗНИК В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ. НЕ СТРЕЛЯЙТЕ В ЛЮБОВТА! ПИСМА ОТ ФРОНТА


С целодневна програма, посветена на традиционните Трифон Зарезан и Сирни заговезни и отскоро празнуващия се Свети Валентин, на 14 февруари Националният военноисторически музей разтваря врати и кани почитателите на вековечните човешки страсти и изкушения. . .

„ЗИМНА ИМЕНИАДА“ СВЪРЗА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ – ЯНУАРСКИ ИМЕННИЦИ СЕ СЪБРАХА В НВИМ ЗА ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ СА СВОИТЕ ПРЕДЦИ


ЯНУАРСКИ ИМЕННИЦИ СЕ СЪБРАХА В НВИМ ЗА ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ СА СВОИТЕ ПРЕДЦИ
За първи път Националният военноисторическия музей организира "Зимна имениада". На тържеството бяха поканени видни общественици, политици, висши военни, лекари, популярни артисти, телевизионни звезди и журналисти. . .

ИЗЛОЖБАТА „СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ“ ГОСТУВА В ПАРК-МУЗЕЙ „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК“


Изложбата „Свобода и демокрация”, посветена на двадесетата годишнина от демократичните промени в Република Унгария, е открита на 15 декември 2009 г. в залата за временни изложби в Парк-музей „Владислав Варненчик”. . .

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „СЛАВАТА НЕ СЕ КУПУВА, ЧЕСТТА НЕ СЕ ЗАКЪРПВА“, ПОСВЕТЕНА НА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА


„Много съм радостен от факта, че постоянно има такъв живот в Националния военноисторически музей. Той за пореден път представя нещо ново и интересно. Надявам се, че днешната изложба, в която ще видите наистина уникални картини и фотографии, . . .

1   2  3

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com