• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ВКЛЮЧИ В ИНИЦИАТИВАТА „СОФИЯ ДИША“


За втора поредна неделя, на 22 август, ул. „Цар Иван Шишман“ се превърна в пешеходна зона с различни атракции. . .

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ГРУПАТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА РОБЪРТ ЗЕЛИК ПОСЕТИ ПАРК-МУЗЕЙ НА БОЙНАТА ДРУЖБА 1444 Г.


Президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик започна визитата си в България с посещение във варненския филиал на Националния военноисторически музей – Парк-музей на бойната дружба 1444 г. . . .

МЕМОРАНДУМ ЗА СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ


Меморандум за съвместна дейност бе сключен на 3 август между Националния военноисторически музей, Военна академия „Г.С.Раковски”, Сдружение „Асоциация на Сухопътните войски на България“ и Фондация „Българско военноисторическо наследство“. . .

ПАНИХИДА ПО ПОВОД 93-ТА ГОДИШНИНА ОТ СМЪРТТА НА ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ


Панихида по повод 93-та годишнина от смъртта на генерал Иван Колев, легендарния началник на Конната дивизия по време на Първата световна война, бе отслужена на 29 юли на гроба му в Централните софийски гробища. . .

ЗАПОЧНА ВЪЗСТАНОВАВАНЕТО НА ЕКСПОНАТИ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ


Успоредно с ремонта на сградата на Военноморския музей – Варна започна и възстановяването на експонатите в парковата му експозиция. Това стана възможно благодарение на отново демонстрираното специално отношение на военните моряци към мисията и . . .

НВИМ ПОЛУЧИ НАГРАДА ЗА УЧАСТИЕТО СИ В 9-ТА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ОТБРАНИТЕЛНА ТЕХНИКА „ХЕМУС“


Националният военноисторически музей получи награда – плакет и диплом за участието си в 9-та международна изложба за отбранителна техника „Хемус“, . . .

ДЕВЕТАТА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА НА ОТБРАНИТЕЛНА ТЕХНИКА „ХЕМУС 2010” ПОД ПАТРОНАЖА НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА АНЮ АНГЕЛОВ СЕ ОТКРИ НА 26 МАЙ В ПЛОВДИВ


Националният военноисторически музей участва в изложението с експериментални образци на оръжейните конструктори Христо Николов и Цветан Божинов, които никога не са пускани в серийно производство и не са въведени на въоръжение в Българската армия. . .

IN MEMORIAM


ИЗВАДКИ ОТ ИНТЕРВЮТА НА ПОЛК. Д-Р ПЕТКО ЙОТОВ

2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ


Огнените слова на поета „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ оживяват в експозицията на Националния военноисторически музей. Три от залите са посветени на националноосвободителните борби, . . .

НАША ГОРДОСТ

 

Със специален плакат Националният военноисторически музей приветства дипломирането на своите млади историци Десислава Стоичкова и Деяна Кръстева на тържествената церемония в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“. . .

„НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

 

За трета поредна година Националният военноисторически музей се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите“. Хиляди любители на българската военна история имаха възможност до среднощ да разгледат богатите музейни експозиции. . .

ХИЛЯДНО МНОЖЕСТВО НА 6 МАЙ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

 

Хилядно множество на 6 май изпълни алеите на Националния военноисторически музей, за да отпразнува с нас Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Истинската атмосфера на Празника придадоха децата, . . .

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА АНЮ АНГЕЛОВ ОТКРИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ НОВАТА ИЗЛОЖБА „СЪДБИ, БЕЛЯЗАНИ ОТ ВОЙНАТА“, ПОСВЕТЕНА НА 65-ГОДИШНИНАТА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

 

Изложбата е един поглед към събитието, формирало новия световен ред през фокуса на отделните човешки съдби. Присъстваха академик Георги Марков, висши офицери от Щаба на отбраната, наследници на участници във Втората световна война. . .

1   2  3

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com