• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „СЛАВАТА НЕ СЕ КУПУВА, ЧЕСТТА НЕ СЕ ЗАКЪРПВА“, ПОСВЕТЕНА НА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА


„Много съм радостен от факта, че постоянно има такъв живот в Националния военноисторически музей. Той за пореден път представя нещо ново и интересно. Надявам се, че днешната изложба, в която ще видите наистина уникални картини и фотографии, ще ни върне към един период, за който има все още много въпроси, на които трябва да си отговорим. Един период, в който има много величие, в което да търсим вдъхновение, но също и един период, който трябва да ни научи най-вече на урока, че трябва всеки един от нас много да внимава в решенията, които взима” – това каза министър Николай Младенов при откриването на изложбата „Славата не се купува, честта не се закърпва”.

Тя е посветена на 90-та годишнина от края на Първата световна война и представя непоказвани досега картини и фотографии от фонда на музея. Подбрани са 139 графики, рисунки, акварели, повечето създадени по време на войната или след завръщането на художниците от бойните полета по оригинални скици и непосредствени впечатления, 15 скулптури, повече от 140 фотографии. Могат да се видят творби на Борис Денев, Константин Щъркелов, Вл.Димитров-Майстора, Александър Мутафов, Петър Морозов, Никола Кожухаров, Никола Танев и др. Със свои творби присъстват скулпторите Ангел Спасов, Марин Маринов, Иван Лазаров. Изложбата продължава до края на януари.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com