• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

„ЗИМНА ИМЕНИАДА“ СВЪРЗА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ – ЯНУАРСКИ ИМЕННИЦИ СЕ СЪБРАХА В НВИМ ЗА ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ СА СВОИТЕ ПРЕДЦИ


ЯНУАРСКИ ИМЕННИЦИ СЕ СЪБРАХА В НВИМ ЗА ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ СА СВОИТЕ ПРЕДЦИ


За първи път Националният военноисторическия музей организира "Зимна имениада". На тържеството бяха поканени видни общественици, политици, висши военни, лекари, популярни артисти, телевизионни звезди и журналисти. Това, което ги събра заедно бе, че всички са отпразнували именния си ден през януари – месеца с най-многото именници и най-български имена, и уважението към паметта на предците.

Името на човека не е само негово лично, част от биографията му, то го свързва с родословието, а в по-общ план с целия български род.Паметта за личностите пренася духовната връзка на единение на българската нация във времето. Особено силна е тази връзка по отношение на воинската история и добродетели – бе казано в началото на тържеството. Това е така, защото няма българско семейство, което да не е дало воин за фронта, което да не е изстрадало борбите за българската кауза и което да не е платило цената на войните. Затова толкова често в моменти на изпитание и в мигове на тържество, търсим опора и вяра в духовната близост с нашите предци – военачалници, воини, герои - просто войници, носили с чест българската военна униформа.

Гост на тържеството бе семейството на внучката на генерал-лейтенант Атанас Назлъмов, участвал на най-горещите позиции през Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Сред наследниците, с които Националният военноисторически музей поддържа контакти е и внукът на полковник Васил Златаров - първия командващ ВВС в България, летял с балон, с пленер и аероплан, той поставя началото на безмоторния спорт в България, изпълнява втория боен полет в историята по време на Балканската война.

Участниците в имениадата се запознаха с делото и заслугите за българската военна история на военачалници – също именници. Сред тях се отличават имената на генерала от пехотата Васил Кутинчев, генерал-майор Васил Делов , генерала от пехотата Иван Фичев, генерал-лейтенант Иван Колев, генерал-майор Иван Бацаров, генерал-майор Иван Марков, генерал-лейтенант Иван Луков, генерал- майор Иван Русев, генерала от пехотата Иван Вълков, генерал-майор Йордан Венедиков,майор Атанас Узунов.

Ученици от 31 СУЧЕМ ”Иван Вазов” допринесоха за празничната атмосфера с чудесни изпълнения на обработен фолклор и балет.

С подобни празнични прояви се обогатява общуването между музея и ценителите на военната история за да съществува винаги мостът, свързващ поколенията.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com