• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

ЗАПОВЯДАЙТЕ!
НА 14 ФЕВРУАРИ – ПРАЗНИК В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ.
НЕ СТРЕЛЯЙТЕ В ЛЮБОВТА!
ПИСМА ОТ ФРОНТА


С целодневна програма, посветена на традиционните Трифон Зарезан и Сирни заговезни и отскоро празнуващия се Свети Валентин, на 14 февруари Националният военноисторически музей разтваря врати и кани почитателите на вековечните човешки страсти и изкушения.

С прожекция на филмите „Крадецът на праскови”, „Осъдени души”, „Шибил” и „Тримата от запаса” в киносалона започва програмата за възрастни. В същото време, за да могат родителите да се отдадат безгрижно на празника, за децата има отделна програма - образователни занимания и мултипликационни филми. Караулка и поизбледнели войнишки спомени за открадната целувка ще изкушават влюбените. Даже тези, които нямат казармени спомени, ще могат да участват в томбола. Наградата за най-романтичната двойка е сватбено тържество, подарък от НВИМ.

Писма от фронта е най-вълнуващата част от програмата. Хората, които се интересуват от историята, не само такава, каквато е в учебниците и книгите, а пречупена през преживяванията на участниците, ще открият интересни факти и теми за размисъл. Чрез запазени писма до съпруги и любими, писани от фронтовете на войните през ХХ век, оживява документален разказ за живота, любовта и страданието, възторга и отчаянието, страстта и примирението. Тези писма са истинска летопис за съдбите на българите от началото на ХХ век, чиито деца и внуци сме всички ние. Те пренасят във времето, свързващата нишка между поколенията и дълбоките корени на националната ни идентичност.

Празникът продължава с дегустация на вино, ретро фото и много настроение. А накрая ще спазим народния обичай прошка и традиционното "хамкане" на бяла халва.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com