• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

137 ГОДИНИ ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е ЗНАМЕ НА ВСИЧКО ЧИСТО, ДЕМОКРАТИЧНО И НАПРЕДНИЧАВО В БЪЛГАРСКОТО ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ


„Каквото съм правил, в полза народу е“


За 19 февруари – деня в който България се прекланя пред личността на Апостола, Националният военноисторически музей разработи и разпространи сред училищата мултимедиен образователен продукт: "Каквото съм правил, в полза народу е". В картина, звук и текст се проследява живота и делото на Апостола на свободата. Използвани са документи, картини и снимки, които по автентичен начин преразказват революционния път на бележития идеолог, организатор и ръководител на българското националноосвободително революционно движение.

Националният военноисторически музей съхранява най-много от личните вещи на Дякона. Тук са косите на Левски, запазени от майка му след постригването му в монашество. Пази се кръстчето, което Левски е носил постоянно, както и други вещи, с които не се е разделял - тасчето за вода и личния му пистолет система “Гасер” М 1869 г.

Васил Левски е сред малцината, за които още приживе е ясно, че ще останат в историята с личността и идеите си, с единството на думите и делата си, с прозорливостта да вижда във времето и способността да разграничава рискове от отговорности. В живота на много поколения българи Апостола на свободата е неизменно синоним на политически и нравствен идеал.


На 19 февруари България се прекланя пред Апостола.pdf


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com