• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СЕДМИЯТ ТОМ НА „ГОДИШНИК НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ“


Той се роди в трудното време на икономическата криза и очакване на цялостното обновяване на музея – на сградата, парка и експозицията. Представянето му стана на 21 декември по време на традиционното годишно тържество на Българската морска камара за връчване на наградите „Св. Николай Чудотворец”. Това беше подходяща обстановка да бъде изразена благодарността към фирмите, които спонсорираха производството на единствения по рода си у нас сборник с научни публикации, които обхващат различни аспекти на българската морска и военноморска история: Търговското представителство на DCNS в България и фирмите „Бон Марин” АД, „Варна Шипинг енд Трейдинг” АД, „МТГ – Делфин” АД, „Топ сейл” ООД, „Хидроремонт” ООД и „Поддържане чистотата на морските води” АД. Подобаващо, изданието е поверено на ИК „Морски свят” ООД.

Авторите в броя са 15, някои от които са нови за поредицата. Изявяват се в два раздела – “Годишнини” и “Минало и съвремие” – това са изследователи от цялата страна – Варна, Силистра, Велико Търново, София. Статиите са групирани така, че да бъдат обхванати основните годишнини през 2009 г.: 130 г. от основаването на Военноморските сили, 110 г. от формирането на Щаба на флота., както и юбилеи на заслужили личности от военния флот и от невоенните морски дейности – контраадмирал Сава Стефанов и инж. Златан Бръчков. Не е подминат и един важен юбилей – 50 години от началото на подводната археология в България. Това е поверено на неисторика, но пряк участник и умел разказвач – писателя Цончо Родев.

Разнолика, но добре фактологически, стилово и визуално поднесена е втората част на сборника – „Минало и съвремие”. Читателят може да се запознае с особеностите на морската война в средновековна Европа, българските военноморски униформи през ХХ век, българските офицери – подводничари в годините на Първата световна война. Засегнати са българо-германските отношения в първата половина на ХХ в. на базата на контактите във военноморската област, проследена и анализирана е дългата поредица на флотските периодични издания. Действащи офицери се включват с представяне на бреговото наблюдание във флота, както и с една от основните сфери на изяви на флота на международната сцена – активацията „BLACKSEAFOR”. Задълбочен е разказът за „двамата Филеви” – Васил и Евтим, личности с трайна следа в миналото на морска България. Принос към изясняване миналото на водните спортове е статията за морския клуб в Силистра. Несъмнен интерес ще предизвика и представянето на първият построен у нас учебен ветроход „Роял Хелена”. Допълнително към достойноствата на изданието може да причислим и илюстрирането с подходящи „кадри”.

Том VІІ предлата богат фактологичен материал за събития и личности от военноморската и морската ни история и е поредната стъпка в изследователския принос на Военноморския музей – едно от полетата, в които Военноморският музей има амбицията да не спира да работи. А както кризисната 2009 година показа, когато има съмишленици морската идея има последователи и реални измерения.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com