• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ГРУПАТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА РОБЪРТ ЗЕЛИК ПОСЕТИ ПАРК-МУЗЕЙ НА БОЙНАТА ДРУЖБА 1444 Г.


Президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик започна визитата си в България с посещение във варненския филиал на Националния военноисторически музей – Парк-музей на бойната дружба 1444 г.

Той бе придружаван от еврокомисар Кристалина Георгиева, бивш вицепрезидент на Световната банка и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Високият гост сам е пожелал да разгледа музея, воден от интереса си към историческите битки. Той сподели, че с госпожа Георгиева са говорили за музея много преди да дойде в България. Увлекателният разказ за разположението на войските, хода на бойните действия, различните формирования от сборната християнска армия направи престоя му в експозицията по-дълъг от предвиденото в протокола. Особено впечатление му направиха еничарското въоръжение и облекло, рефлексния лък, полските и унгарските мечове, рицарските доспехи. Господин Зелик разгледа и мавзолея на крал Владислав Варненчик, тракийската гробница от ІV в. пр. н.е. и могилата, където се е намирал командният пункт на султан Мурад ІІ.

Гостите и придружаващите ги лица изразиха своето задоволство от престоя си в музея.

В книгата за посетители президентът на Световната банка написа: „Благодаря за отличната беседа и разказа за българската и европейска история. Това е прекрасна колекция.“


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com