• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

ОТВОРИХА ВРАТИ ОБНОВЕНИТЕ КОЛЕКЦИИ „АРЕС“ И „АРМИЯТА НА БОГА“ НА ФОНДАЦИЯ „АРЕТЕ-ФОЛ“


На 14 октомври 2010 г. в Националния военноисторически музей отвориха врати обновените колекции „Арес“ и „Армията на Бога“ на фондация „Арете-Фол“. Съвместната изява на музея и на Съюза на колекционерите в България уважиха с присъствието си министър Божидар Димитров, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Йордан Божилов, заместник - министърът на културата Тодор Чобанов, председателят на УС на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, колеги, интелектуалци, политици, колекционери и граждани.

Колекциите на фондация „Арете-Фол“ са едни от малкото регистрирани в страната, които от години се намират в научно обръщение.

Колекцията „Арес“ е комплектувана според „Теорията Аретe“. В експозиционното пространство са представени пет тематични кръга: Вяра, Власт, Бран, Труд и Любов, с техните персонификации - Бог, Цар, Воин, Стопанин и Мъж.

Колекцията „Армията на Бога“ представя оригинали и копия на средновековни икони и стенописи на светците воини: Георги, Димитър, Мина, Тодор Стратилат и Тодор Тирон; рисунки на свети цар Борис и цар Симеон, и др.


Поздравителен адрес от министър - председателя на Република България Бойко Борисов


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com