• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2010

НА 17 НОЕМВРИ, В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТВАРИ ВРАТИ НОВАТА ИЗЛОЖБА - „СПОЕНИ С КРЪВ И ОЛОВО“. ТЯ БЕШЕ ОТКРИТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, В ПРИСЪСТВИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА АНЮ АНГЕЛОВ И ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ У НАС АЛЕКСАНДЪР ЦЪРКВЕНЯКОВ


Изложбата е посветена на 125-та годишнина от Сръбско-българската война – най-кратката и победна в новата българска история. Изложбата припомня събитията от войната и провокира размисъл за силата на каузите и обединителния дух. Тази задача е реализирана с разказ, наситен с повече от 1400 експоната от фондовете на Националния военноисторически музей и под звуците на „Шуми Марица“.

Със свои лични вещи са представени главнокомандващият българската армия княз Александър І, първият българин военен министър капитан Константин Никифоров, командващите Източния и Западния корпус подполковник Данаил Николаев и майор Аврам Гуджев, и десетки български офицери, написали в следващите години славните страници на новата ни военна история. Мощното доброволческо движение е показано не само чрез емблематични личности като Панайот Хитов, Желю Войвода, Димитър Попгеоргиев, Ильо Марков, но и с историите на ученици, студенти, обикновени хора и чужди граждани, обрекли живота си на България. Доброволци в тази война са председателят на Народното събрание Стефан Стамболов, бъдещият министър-председател Константин Стоилов, народни представители. Изложбата е наситена с оръжие – българско и трофейно, уникални снимки и документи. Традиционно, особено място е отделено на знамената на българската войска и на доброволческите формирования.


Идеята и реализацията на изложбата е дело на най-младите историци в музея, на възрастта на капитаните в тази война, разбира се с подкрепата на целия екип на Националния военноисторически музей.


Със свои експонати традиционно гостуват нашите колеги и приятели от Регионален исторически музей – Пловдив и Софийски исторически музей.


Изложбата се осъществява с медийното партньорство на БГ Радио.

Какво мислят днешните млади хора за тази война, за духа и каузите, посетителите ще разберат от кратките репортажи, направени със съдействието на НАТФИЗ, които ще се излъчват в залите на музея.

„Малкият коментар“, посветен на темата на изложбата, разбира се, е запазена марка на БТВ.


На всички, които подкрепиха реализирането на изложбата изказваме нашата благодарност.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com