Моите предци на война
Историята разказва Радостин Павлов

Моят прадядо Аначко Иванов Янков е роден в село Бохова, Трънско, на 22 декември 1922 г.

Година след като България се включва във Втората световна война на страната на Тристранния пакт, той получава повиквателна заповед да се яви на служба на 15 септември 1942 г. във Военното на Негово Величество Училище, в Инженерно-свързочни войски. Зачислен е в 11-а дивизионна инженерно-щурмова дружина като сапьор.

Съвсем млад, моят прадядо участва във втория период на войната срещу Германия, воюва до нейния край през май 1945 г. и се отличава като смел и жертвоготовен войник. За проявена лична храброст по време на водените от 11-а дивизионна инженерно-щурмова дружина (в състава на 11-а пехотна дивизия) бойни действия в Унгария, северно и южно от р. Драва и при с. Тешенфа, на 26 юни 1945 г. прадядо ми е награден със знака на военния орден „За храброст“ IV степен. След края на войната той получава и други медали и отличия, но особено много държи на този свой първи орден, запазил спомена за едни от най-тежките му изпитания през военновременните години.

Прадядо ми не загърбва спомена за войната и дълго след края й поддържа връзка с бойните си другари. В продължение на години той оглавява и местното дружество на ветераните от войната.